Jan 17, 2011

DABAI...

Pasti ramai yang tak tahu apa itu Dabai, terutama sekali 'orang malaya'...hehe

Dabai ni sebijik buah yang bersaiz kecil ( lbh kurang sebesar ibu jari) , berkaler hitam, berbentuk bujur...

Tengok harganya, mahalkan ? ni kira murah, mungkin ni musim buah ni kot..


Rasanya?? mmg sedap, berlemak !!. Tapi sbnrnya dabai ni xde rasa apa2 pun ( tawar ). Kita yg kena letak perasa untuk menyedapkannya..Selalunya orang akan letak garam, tp ada sesetengah orang tu letak gula, ikut cita rasa sendiri..Tapi bagi aku sedap lagi letak garam....nyum3...hehe

Cara nak masak : senang jek...

Rendam je buah2 tu dlm air panas, dlm 10-15 minit lbh kurang..Isi buah tu akan menjadi lembut, asalnya keras..

Ada sesetengah org, sblm rendam tu, diaorg akan kikis secara silang kulit buah tu..
Pastu baru rendam, isinya akan menjadi lembut.
Dah isinya lembut, tuskan airnya kemudian letakkan gula @ garam..Kemudian, siaplah untuk dimakan..

Buah ni ada 2 jenis, satu isinya merah mcm kt atas, satu lagi putih..

Ada masa cubalah..tp buah ni ada kt sarawak jek..Sabah xpasti pulak...hehe


No comments:

Post a Comment