Dec 29, 2010

CUTI

Assalam..

Cuti sem 3 dh nak habis, cuma tggl sisa2 cuti jek...
Dah la result x klua2 lagi, huhu..lamanya tggu..
Apsal sem ni lmbt sgt ? @ sem ni cuti dia kjap jek, sbb tu rsa lama..
Cuti ni pulak xda buat apa2 pun, dok umah jek..
Xpa, janji cuti...hehehe
Mlm ni Malaysia vs Indonesia, hope malaysia mng lagi...

Apa pun, SLMT BERCUTI & SLMT MNYMBUT THUN BARU...

Dec 10, 2010

SECEBIS PESANAN

Assalam..

Sempena cuti sem ni, sama2 lah kita manfaatkan sepenuhnya..Terpulanglah bagaimana kita hendak memanfaatkannya..Sebaik-baik manfaat biarlah mdtgkan kebaikan kpd diri, keluarga, agama, bangsa dan negara..Ingin sya kongsikan sedikit pesanan, untuk diri sendiri mahupun anda sekalian..

Hidup ini umpama roda, kekadang kita di atas, kadang2 kita di bawah..Namun, apabila roda itu berhenti, siapakah yang paling lama duduk di atas, berbanding siapa2 yg duduk di bawah..Pastikanlah kita yang akan duduk di bahagian atas itu dan jangan sesekali kita lupa untuk mendongak ke bawah..Kalau kita lupa, pastinya sukar untuk kita apabila kita berada di bahagian bawah kelak..
Jadikanlah diri kita seperti roda itu, hitam warnanya, kurang elok rupanya, hodoh fizikalnya NAMUN banyak sumbangannya...Biarlah kita seperti itu, tiada rupa namun luhur jiwanya, dan bersih hatinya..Ayuh kita tekadkan diri, untuk membantu dan memberi sumbangan sebanyak mungkin..Biarlah sampai ke langit pun, biarlah sebesar sungai pun. Dan jgn lupa susuli dengan kejernihan cinta dan ikhlas kepada Allah Ta'ala..

Slmt bcuti semua..smoga smuanya selamat...
Kosong-kosong yek..Jumpa lagi sem dpn, insyaallah..


KAHWIN dlm FLIGHT...

Waa, ini baru lain dari yg lain..Diaorg kahwin dlm flight milik sykt Air Asia..
Ni ha serba sedikit info psl perkahwinan tu..


Si pengantin perempuan tu, bukan org lain Air Asia jugak..Mksd nya, beliau tu kaki & tangan sykt Air Asia. Pangkat beliau, Pengurus Penjadualan Serantau Air Asia.Waa, org besar la ni..Emm, patut la kan,.kalau xda kaitan xkanlah pengerusi (Datuk Seri Tony Fernandes) sykt tu nak bagi..hehe. 
Diaorg kahwin mengikut tradisi kaum india, sbb diaorg adalh kaum INdia, bukn bgsa india ea, sbb bangsa Malaysia je..
Kesmua tetamu yg ada bukn penumpang, ttpi tetamu yg terdiri drpd famly, sehabat-handai, saudara-mara & kenalan pengantin tu..Flight tu kira d swa khas, xbyr kot..





Xpyh la bagi nama ea, bukan knal pun..hehe
Saja je nak kongsi..mana taw sedari2 ( bukn sedara ea) nak kahwin lain2 dr yg lain, mcm diaorg jugk..
kahwin kat ats awan ke, kahwin dlm kpl selam ke..kan, kan?



LAGI-LAGI TAG..

OHH tidak, nmpaknya game ni semakin PARAH..perlu d beri suntikan vaksin spya xmerebak..haha
D sebbkan  CIK MIMI  dh tag ak, ak kna lah jwab..wajib ke ? xpa la..jom LAYAN..
Opps kjap..sesi ni ada SOKLAN KHUSUS rupanya, kna jwab ikut soklan tu la nmpknya..


Apa benda yang penting dalam hidup anda?
Of coz famly ( tp famly bukn BENDA ea )..hehe


Benda terakhir pakai duit sendiri?
xde terakhirnya, skrg ni pn msh pkai..haha..tp utk x hmpakan hati penanya soklan, bnda terakhir ialah RAMBUT !! bukn bli rambut, tp potong rambut...hehe


Di mana tempat perkahwinan dan tema perkahwinan?
Of coz kt BUMI tercinta, xkn nak buat kt matahari, haha....tema = kasih sayang hehe ( mcm tema cerita )


Berapa lama akan mencintai dia...?
Dia mana pulak ni ? NADIA ? LUDIA ? KADIA ? pergh, dahsyat nma..haha...ak xcouple pn skrg, single lagi..hehe


Novel, buku, majalah anda beli?
Aku x bli pn novel & x penah bca pun novel..buku & majlah tu ada la, buku jarang, mjalah kira slalu la..majalah APA ?? MAJALAH DWAN BHSA,..majalah APA ?? MAJALAH Dwan BHSA..( edeh, tkluar pulak iklan versi burung murai..haha )


Namakan orang yang anda hendak jumpa?
Sapa ea ? mcm xde je..kalau ada pn, xla teringin sgt pun...haha..aku mencari wanita solehah, perghh


Adakah anda rajin basuh baju anda sendiri?
Rajin SGT tu xla, tp mmg dh biasa basuh bju sendiri..dah 7 tahun dok hostel, dh biasa dh...hehe


Di mana tempt anda mahu pergi?
Ke mana ya ? kalau kt malaya ( smjung ) nih, nak pusing satu malaya la...tp kalau kt oversea @ overriver( ada ke istilah ni, haaha).,AHH, pgi je mana2, xde target pn..yg pasti MEKKAH ingin ku pegirin..hehe...pegirin=pergi.,ada ke?


Pilih 1, peluk atau cium?
Dua2 pn bole..haha...xde la, peluk ok skit.x biasa cium2 ni..hehe


Beritahu 3 benda orang yang anda tag : 
Tahniah, anda adalah org bertuah kerana d tag oleh saya !!
Kna buat arahan kt ats ea, AMANAH !! hehe
Slmt bercuti...


Siape kh org yg kna tag, ni dia :
( halakan tetikus ANDA di sini !! hehe )
CIK MIMI
ENCIK SYAFIQ ROHAIZAD
CIK NAZURAH
ENCIK MAWE




                                                        JANGAN MARAH .... HEHE

Dec 9, 2010

EXAM DH HABIS..

Alhamdulillah..pembelajaran untuk sem ni dah setel..dup dap dup dap, habis dah sem 3...
Bebanan lpas dah habis, berat ke ? boleh la ditamsilkan mcm kat bawah ni...haha


Tapi, bebanan tggu result lagi menanti..tp beban tggu result x seberat beban nk duduk exam..
harap2 dpt result yang baik..Aminn...
Kawan2 lain, semoga dpt result yg Gempak dan Terbaek ok..
Lpas ni balik kpg la, boleh la goyang kaki..
Januari balik UM semula..
Apapun slmt balik & selamat sampai kpd semua..

- SELAMAT BERCUTI, MAAF Zahir & Batin...Pjg umur jumpa lagi...

Dec 7, 2010

Tag Menge ' TAG '

Assalam..


TAG MENGE 'TAG' ??


Kalau ikut kefahaman aku, ni adalah satu game santai.xpe, time tensen2 study ni, bole la jugak main2 ea..hehe..
Pen 'create' game ni CIK SAYHA ..
Org yg menge 'tag' aku pulak ialah ENCIK MAWE..
Dipendekkan cerita, game ni nak org yg kna 'tag' , kna ceritakan 25 perihal peribadi blogger kt blog dia..
Perghh, bhya soklan ni..
Xpe , kwn punya fasal jom LAyAN..



  1. Fisrt skali, of coz la nak knalkan nama aku..ADUH, ape ea?( EEMM, bole tgk kat bhgn kiri blog ni ea, pastu tgk ats skali)...hahaha
  2. Nama blog ni Org MUda ?? Mesti la sbb aku org muda..kalau aku dh tua, Of coz la aku letak " BLOG ORANG TUA " hehe
  3. Apsal blog ni colour dia gelap ? PAstinya aku minat dgn colour yg gelap2..Bagi aku lawa warna GELAP ni !!..
  4. Umur aku ???, 100+100 = ??, pastu -160 = ??, pastu -10=??, pastu -9 = Brape ea ?? ENTAH LAA..
  5. Sblm ni , aku bersekolah di SMK AGAMA MIRI.
  6. Skrg ni masih Study, msh BUDAK2..kalau budak2 knalah belajar..Bljr kt ne ? Dekat SINI !! hehe
  7. Cita2 ingin menjadi seorang guru yg berjaya..sblm ni pun pernah jadi GURU (ada anak murid jugak aku ni ea) hehe
  8. Ohh lupa, aku ni SARAWAKIAN..( hA ! awak dok dlm hutan ?? hehe..xde la, aku pun dok kat rumah jugk,mcm korg2 jugak. bukn rumah pajang ea...)hehe
  9. My race Melayu + Melanau + Bidayuh = MIx ler, bukn original MALAY..
  10. AGAMA ?? ISLAM pastinya...
  11. Aku suka berfalsafah..Mgkin xhebat, tp mmg dah minat,nak buat mcm na..hehe
  12. Penulisan pun aku minat.Tu lh slh satu sebab aku ada ORANG MUDA ( blog ni ha)..
  13. Aku kaya dengan sibling..Smua nya ada 10 org..aku anak ke N.A.L.I.B.M.E.S ( bca terbalik )..
  14. Beradik aku smua dh kawen & dh kerja smua..Aku sorg je yg xkerja lagi..(MALAS nya aku) haha
  15. Bergurau ?? mmg aku suka..hehe
  16. MAKAN pun antara HOBI aku..BEst ape makan..
  17. Aku bukan anak EMAK, tp aku anak EMAK & anak BAPAK !!
  18. Sukan my peberet..( BADMINTON, BOLA LEMPANG @ TAMPAR , & byk lagi la)
  19. Bab POLITIK aku minat..tp nk jd YB tu xler, BERAT nak pikul amanah..
  20. Keinginan ? aku nak bljr loghat pantai timur n utara..( & smua skali bhsa2 yg ada kt MALAYA ( smjung) ni )..smua unik
  21. SAYA x SOMbONG,cuma kurg peramah skit..kalau dh biasa knal, insyaallah peramah ler.hehe
  22. PRINSIP aku..org hormat kita, kita hormat org tu..tp xla smpai biadap ea..
  23. Nak dpt kan degree 1st class, sekoman2 nye, 2nd class upper la..
  24. Lintang pukang otak teman mikir pasal perihal peribadi ni..haha
  25. Kalau nak kenal lbh sila, kalau xnak kenal lbh pun SILA..Org ckp, xknal maka xcinta, dah kenal kang, MENYAMPAH pula...haha
Ok la, cukup2 dh 25 perkara tu..pasni nak tag member lain pulak..
Sape yg kena ? AYUH, kita bolos saja dinding itu..
Ni ha org nya..JENG3
ENCIK MAWE ( Biar dia tulis beribu kali, haha )





Dec 5, 2010

AWAL MUHARRAM

SALAM MAAL HIJRAH 1432 H
Peristiwa-peristiwa penting: 
1 Muharam – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah. 
10 Muharam – Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran. Pada 10 Muharam juga telah berlaku: 
1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah. 
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit. 
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan. 
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud. 
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa. 
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara. 
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah. 
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya. 
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam. 
10.Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11.Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12.Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13.Hari pertama Allah menciptakan alam.
14.Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15.Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16.Allah menjadikan ‘Arasy.
17.Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18.Allah menjadikan alam.
19.Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20.Nabi Isa diangkat ke langit. 

Amalan-amalan sunat: 
Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam: 
1. Berpuasa. 
Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.
Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun. 
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya. 
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X. 
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharam selepas solat sunat Maghrib 3X. 

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharam): 

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini. 
2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti. 
3. Menahan marah. Fadilatnya – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha. 
4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya. 
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya. 
6. Bersedekah. Fadilatnya – Allah akan menjauhkannya daripada Neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini. 
7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan. 
8. Mandi Sunat. Fadilatnya – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.” 
9. Bercelak. Fadilatnya – Tidak akan sakit mata pada tahun itu. 
10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti. 
11.Solat sunat empat rakaat. Fadilatnya – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala.” Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X. 
12.Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa. 
13.Puasa. Niat – “Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.” Fadilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada Neraka.



Smoga sama2 mdpt manfaat -)

sumber : 

Dec 4, 2010

PROTON GENERASI BARU..

PROTON akan mengeluarkan model terbaru sempena nama 5 wira PAHLAWAN Melayu, Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekiu, Hang Lekir & Hang Kasturi..JOM tgk !!!


PROTON JEBAT







PROTON KASTURI







PROTON LEKIR







PROTON LEKIU







PROTON TUAH








LAWA KAN ? MMG LAWA...

Dec 3, 2010

GAJI PM KITA ....

Assalam..






Tahukah ANDA brapakah gaji PM kita ??.. JOm kita kongsi fakta nih..
PM ??? ( PERDANA MENTERI ler )


Perdana Menteri menerima gaji bulanan sebanyak RM 22, 826.65 . Mengikut Akta Ahli Parlimen ( Saraan )( Pindaan ) 2005, mulai 1 Januari 2004..


Timbalan Perdana Menteri pula menerima gaji sebanyak RM 18, 168.15.


Jemaah Menteri pula menerima gaji sebanyak RM 14, 907.20. Jemaah Menteri ni terdiri daripada Menteri2 Kabinet ( Dewan Rakyat ).


Setiausaha politik pula menerima gaji sebanyak RM 5, 709.99.


Semua gaji yang diberikan kepada golongan2 di atas adalah berdasarkan Akta Ahli Parlimen ( Saraan ) ( Pindaan ) 2005.. Pemberian gaji tersebut berkuatkuasa sejak 1 Januari 2004..
Pemberian gaji setiausaha politik pula berdasarkan Ketentuan Saraan setiausaha Politik 1980..


HIDUP PM kita !!!! Hehe


Sumber : Berita Harian http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PMterimagajiRM22_826_65mulai2004/Article

PRODUA BEZZA

PERUSAHAAN Otomobil Sdn Bhd Kedua ( PERODUA) memperkenalkan MODEL terbaru kereta mereka..
Perghh, punyalah lawa ... BANGGA2...

  • Menggunakan konsep enjin hijau ( mesra alam)
  • Enjinnya mggunakan sistem bahan api Cecair Bebas logam Berharga ( PMLFC), 
  • Sistem PMLFC ni x mggunakan bahan bakar spt diesel @ petrol, ttpi mggunakan bahan api alternatif yang x mengandungi logam berharga.
  • Ni ha, gmbr kereta ni..


Sliding door yg MANTOP !!! PERGHH


Pandangan DEPAN !!


Pandangan belakang ..


Pandangan SISI.. Sliding door yg lawa


Pandangan Tepi..


Ada model jugak, Mana lawa lagi ?? haha

Mmg lawa, jgn lupa bli....hahaha
BEZZA, MMg BERBEZA...

Syabas PERODUA..

Sumber gambar : 

Apabila DUIT pun ber FB..

Perghh, dahsyat tajuk ni..
Skrang ni duit pun pandai ber FB ..MMg maju dh dunia skrg...
TAk PERCAYA ? NI ha buktinya..


                                                                                                             
Emm, betul kn ?..

BACA & FAHAMI sendiri...
  • Tinggi nilai mesej diaorg tu ( duit2 tu la)..HEhe..kalau x fhm ada mslh la tu...
  • Jgn lupa Add diaorg kat fb, boleh tmbhkan friends..
  • Yg plg penting, rajin2 la menderma yek...haha



Nov 30, 2010

Hybrid..

Perghh, cayalah Malaysia..terus mengorak langkah ke hadapan, bangga2..hehe
Tahun dpn, sykt PROTON nak perknalkan Hybrid di Malaysia..
Xtaw apa Hybrid???
Ni ha, apa yg dinamakan Hybrid ni..
  • of coz la sjenis kereta.
  • keluaran Jepun,bukan Malaysia ea, xtaw la msa akan datang, maybe Malaysia akan hasilkan sendiri..
  • guna kuasa elektrik & kuasa bahan api (petrol), tp lbh byk guna kuasa elektrik berbanding kuasa api.(mesra alam)..
  • kurang keluarkan asap(kurang pencemaran), xmacam enjin petrol.
  • mmpunyai enjin yg boleh terhenti automatik (sesuai digunakan bila berhenti kat lampu isyarat, & bila jalan jem)..Enjin yg terhenti tadi boleh hidup semula bila pedal minyak ditekan atau brek dilepaskan..
  • harga tu xtaw la, tapi rasanya murah jek (beratus ribu jugak la,hehe..murahkan??mmg murah..)
  • Istimewa ke? biasa2 je kn..yg istimewanya, kereta ni mesra alam, &, adelah keistimewaan2 lain..skrg ni, kenderaan2 mesra alam ni laku, sbb smua manusia kt muka bumi ni berusaha nak selamatkan alam (dunia), sbb dunia dah makin PARAH!!..
  • design pun MANTOP sehh, mmg lAWA...
  • JOm tgk antara design dia, mmg design mcm kereta yg slalu kita jumpa, tapi enjin lain (enjin tu la yg istimewa)..byk lagi design lain sbnrnya, ni slh satu jek...




LAWA kn? jgn lupa bli satu...hehe

Nov 29, 2010

HAPUSKAN PTPTN ??..

Assalam...


Rasional ke kalau PTPTN dihapuskan? emm, perkara ni mesti ada pro & kontranya..Antara kebaikan dan keburukannya, jom tengok, hehe : -


Kebaikan ( of coz la kebaikan dulu, saya sbgai salah seorang peminjam PTPTN yang tegar,,hehe)


- Takda hutang lepas habis belajar..
Kalau bayaran ptptn dihapuskan, taklah berat kepala teman nak mikir pasal soal bayar balik ptptn tu..Ni x,bila habis ja bljr kt U, teringat pulak hutang berpuluh ribu dengan ptptn..Lpas hbis je bljr, dh dpt kerja, kna byr ptptn pulak. Lpas tu, bila nak beli moto ke,   kereta ke, kna hutang lagi..alamatnya hidup ni busy bayar hutang je la...


-x kena blacklist
Sekarang ni ramai rakyat Malaysia kna blacklist..salah satu sebabnya x bayar ptptn la..muda2 dah kna blacklist..naiya kita kalau mcm ni..Mmg ada la peminjam2 yang xbayar, sesuai bebeno la kna blacklist.tp ada jugak yang dh byr, mgkn disebabkan masalah dalaman yang kurang cekap menjadikan peminjam yang meminjam pun kna blacklist..sbb ramai jugak yang teman dgr & baca kat news yang komplen diaorg2 ni dh  byr hutang, tapi tak kurang2 jugak hutang tu..Moralnya, kalau xpyh byr hutang ptptn kan bagus, xda masalah cenggini..hehehe


Keburukan. ( kebaikan mesti ada keburukan)


-Xmao study sggh2..
Rasa2nya kalau bayaran ptptn x dimansuhkan mcm sekrang, rmai pljr yg xmo study sggh2..sbb smua free, xda masalah & sng hati..buat apa susah hati, duit sure ada tiap2 sem..& student jugk xpyh nak mikir (buat poning pale je) pasal kes2 byr hutg ni lpas habis study..hehe


- Jadi amalan
X mustahil, amalan berhutang akan menjadi amalan biasa dalam kalangan rakyat Malaysia, sbb dah terdidik sejak dari remaja lagi (ptptn ni la)..Time kerja nanti, nak benda ni hutang, nak benda tu hutang, nak yang di sana hutang, nak yang di situ pun hutang..Mmg x dinafikan pun kalau bayaran ptptn dihapuskan, amalan berhutang tetap akan ada..Mustahil la semua rakyat Malaysia mampu beli kereta cash, beli rumah cash, & beli bla2 pun cash..smua tu kna berhutang jugak kan..Tapi dari segi kecenderungan diaorg tu hendak berhutang tak sama tahapnya..Mungkin bagi sape2 yg tak biasa berhutang, kecenderungan diaorg untk berhutang xla berada pada tahap yang terlalu tggi..Mgkn diaorg akan fikir banyak kali untuk berhutang ni..Sebabnya, diaorang x biasa berhutang dan diaorg takut xmampu byr hutang sbb xterasa lagi beban byr hutang tu..hehe


Solusi -)


Walaupun byk mana baik n buruk nya, segala2nya atas dasar dasar & pandangan kerajaan. Kalau kerajaan luluskan, alhamdulillah, kalau x, byr je la..Malas la teman nak protes sana, nak protes sini.hehe.. boleh kalau nak perjuangkan, tapi teman xminat..


P/s : Teman ni xda hak nak komen sana & nak komen sini..Saje je teman nak tulis kebaikan n keburukan, bukannya nak protes ke hape ke..Jgn ada pihak pulak yang cuba ambk tindakan yang tak tentu pasal..sekadar perkongsian bersama...

Nov 26, 2010

MACAM-MACAM

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda 
dan kebetulan dalam  perjalanan pulang, beliau terserempak 
dengan kawannya yang ingin menumpang, lalu 
ditumpangkanlah Tok Batin kawanya itu tadi.

Dalam perjalanan pulang, kawannya merasakan Tok Batin 
hanya menggunakan gear 1 sahaja, lalu bertanyalah 
kawannya itu kepada Tok Batin.

Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 
sahaja.

Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.

Kawan Tok Batin : ???

HAHA...memang macam2

BARACK OBAMA

Rupa2 nya, Barack Obama mempunyai seorang nenek yang beragama islam. Nama nenek beliau ialah Sarah Omar, 88 tahun..Barack Obama juga mempunyai seorang bapa saudara yang juga beragama Islam. Anak saudara Barack Obama juga beragama Islam, 4 orang semuanya...
Neneknya sering mendoakan Barack Obama supaya mendapat hidayah untuk memeluk islam..Kalau dimakbulkan Allah, Barack Obama lah presiden pertama yang beragama ISLAM di AMERIKA SYARIKAT, sebuah negara paling berpengaruh di dunia...
Bahkan sekarang, setiap seorang daripada lima orang rakyat Amerika Syarikat percaya bahawasanya pemimpin ini adalah ISlam!!! EMMM...Dan hakikatnya , Barack Obama masih merupakan seorang KRISTIEN yang komited. 
Umat islam di Amerika Syarikat hanyalah seramai lebih kurang 5 juta orang sahaja, lbh kurang 2% daripada keseluruhan rakyat Amerika Syarikat, (sedikitnya)..
Nasib mereka tidak sebaik umat islam di Malaysia, mereka perlu terus memperjuangkan agama islam sehabis kudrat dan tenaga, tapi taklah berperang secara fizikal, berperang secara psikologi dan mental sahaja..
Perkataan 'ISLAMFOBIA' yang diwujudkan dan diperkenalkan oleh barat khususnya AS sendiri, memberi satu petanda bahawasanya betapa anti dan bencinya mereka terhadap Islam..
Islam digambarkan agama yang ganas, kejam, menindas, dan segala2 yang negatif disandarkan pada islam..Realitinya? Islam adalah agama yang membawa keamanan sejagat..

Kredit utk ; Malaysiakini..

Nov 25, 2010

NENEK TUA...

Seorang nenek berusia 65 tahun telah selamat melahirkan seorang anak yang COMEL, mengalahkan bayi2 yg dilahirkan oleh Orang2 Muda. 
Sepengetahuan rakan2nya, mereka ( rakan nenek tua) datang berkunjung untuk menjenguknya. 
Ketika mereka ingin melihat bayi nenek tersebut, tiba2 nenek itu berkata 
     “Nanti dulu”.
Beberapa minit kemudian, mereka berkata ingin melihat bayi itu lagi. Tetapi nenek itu tetap berkata “Nanti dulu”. 
Akhirnya mereka bertanya : “Bilakah kami boleh melihat bayi engkau..?” 
Nenek tua menjawab. “Bila dia menangis”. 
“Kenapa kami harus tunggu sampai dia menangis?”. Tanya rakan2 nya lagi...




“Sebabnya, aku lupa.. di mana aku letak bayiku tadi..”
HAHAHA....patot la..

Nov 24, 2010

SUKAN ASIA GHUANGZHOU

Assalam...

Waa, bangga dengan atlit malaysia..setakat ni diaorg dh dapat kumpul 8 pingat emas..Target hari tu nak dapatkan 9 pingat emas, insyaallah boleh...satu je lagi..
Bukan mudah nak dapatkan 8 pingat emas ni..
MUDAH??mmg mudah sebab kita cakap jek..Kalo kita yang pikul beban tu baru tau..
Saya percaya atlit malaysia sememangnya buat yang terbaik untuk dapatkan pingat, cuma rezeki je takde...
Tapi pingat yang dikumpulkan setakat ni pun dah kira baik, kalau disesuaikan dengan keadaan negara kita yang kecil berbanding negara lain mcm China, x heranlah China dapat kumpul pingat terbanyak sebab faktor rakyat negara tu yang terlalu ramai..Kalau rakyat dah ramai, peluang untuk mencari bakat yang tinggi dalam sukan tinggi lah..
Sekarang ni, bila dah balik um, xboleh dah  nak tengok sukan asia kt TV, lagipun sekarang musim exam,xda masa nak tengok..Ikut perkembangan dalam News Paper on9 jek la..
Apapun, tahniah untuk atlit Malaysia, Teruskan perjuangan ANDA...
Hehe...

Nov 23, 2010

Exam Mode


Pesan seorang guru:-

"kejayaan bukannya selalu dimiliki & bukan juga atas usaha kita semata-mata. Soal utama & pertama adalah keberkatan dari NYA, bukan hendak menafikan titik peluh kita, tetapi kita harus sedar adanya TUHAN mengatur segala. Biarpun sejuta ilmu kita dalami, ianya xkan berharga andai tiada keberkatan dr NYA kerana DIA pemilik segala ilmu yg ada, tersebar di bumi mahupun yg terahsia di alam maya. Hadirkan dlm hati seribu keinsafan,hanya ilmu menjadi wadah mendekati TUHAN".. selamat berjuang!!

IKHLAS ITU....

Assalam...

Ikhlas itu di umpamakan seekor semut hitam yang berjalan-jalan di atas batu hitam, pada waktu malam yang kelam, tanpa sedikitpun cahaya rembulan.

Nilai keikhlasan itu tidak boleh dilihat dengan mata kasar, tidak boleh dikesan dengan pancaindera..
Yang tahu nilai keikhlasan itu hanyalah TUHan, dan orang yang melakukan sesuatu itu atas dasar keikhlasan kepada Tuhan, disulami dengan takwa dan keimanan yang berpanjangan..

Ikhlas itu halus sifatnya, kosong jasadnya, dan tiada jisimnya...

Jika ditelusuri dan didalami nilai keihlasan itu, banyak fahaman dan salah faham yang disandarkan pada nilai dan rasa ikhlas itu..

Ikhlas sebenar adalah ikhlas kerana Allah, dan kita percaya bahawasanya ikhlas yang ada dalam hati kita akan diredhai dan diberkati Allah...Kita juga percaya setiap apa yang kita lakukan akan dibalas oleh Allah sama ada di dunia ataupun di akhirat kelak..

Kita sering terlupa dan terlena, kadang2 amalan yang kita lakukan adalah terpesong dari landasan dan suruhan agama..
Kadang2, kita lakukan sesuatu atas dasar menunjuk, atas dasar popular, atas dasar 'perlu balas budi', atas dasar untuk masa depan yang lebih baik setelah membantu orang lain, dan atas dasar balasan insan kekurangan yang telah kita bantu...

Tapi sesuatu perkara yang kita lakukan atas dasar agama, ikhlas atas nama Allah yang maha esa, sering kita lupa dan alpa..

Jika kita ketepikan nilai ikhlas yang disarankan agama, nescaya rugilah kita...
Amalan yang telah kita lakukan, hanya mendatangkan manfaat di duniawi semata-mata, tetapi manfaat di ukhrawi, TIADA...
Redha Allah gagal kita capai, malahan siksa pedih yang kita dapat...

Ikhlas itu datang dari hati, TIDAk mampu diucapkan dengan lidah, TIDAK mampu ditulis dengan kata-kata, TIDAK mampu disampaikan dengan madah pujangga, dan juga TIDAK mampu dibuktikan dengan harta-benda...
Yang penting, amalan yang kita lakukan adalah berpaksikan LILLAH HI TA'ALA, selari dengan kehendak agama, dan kita percaya setiap apa yang kita lakukan akan dibalas oleh Allah,.. Nilai-nilai ini tersusun rapi dalm hati yang sentiasa mengharapkan redha Tuhan yang maha esa..
Ada kah manusia pada zaman metropolitan hari ini?...
JIka tiada, AYUH, kitalah orangnya...
JIka ada, AYUH bersama-samalah kita...
Kalau bukan KITA, SIAPA? dan kalau bukan SEKARANG, BILA?

Sama-sama kita perbetul diri, dan muhasabah diri...
Matlamat utama hidup ini hanyalah untuk mencapai redha Ilahi, bukan sekadar singgah untuk mencari kemewahan yang akan memakan diri... 

SEKIAN....

P/S: SEKADAR RENUNGAN BERSAMA...